O2 FL 1.4 tsi - terkotanie dochodzące z tylnej części auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • farak99
    Classic
    • 2010
    • 6

każdy udaje że pracuje :diabelski_usmiech, albo się urlopuje :szeroki_usmiech
  • Krzysiek25
    Ambiente
    • 2008
    • 154
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Witam.

Jestem szczęśliwym posiadaczem 4-miesięcznej octavii. Autko jest moje-nowe, w cięższe mrozy prawie zawsze garażowane, chucham na nie, dmucham i działam na nerwy rodzinie ("nie rysować plastików", "nie stawać na progach", "zamykaj drzwi delikatnie, to nie jest ford" etc.. W ostatnim czasie jeszcze bardziej przysłuchuję się pracy całego auta, zwłaszcza gdy na mrozie silnik brzmi niepokojąco przez pierwsze kilometry do rozsądnego ogrzania - ale na szczęście wraca do normy. Niestety, to co mnie niepokoi to utrzymujący się, jednostajny dźwięk, dochodzący z tylnej części samochodu, niezależnie od "rozgrzania". Zauważyłem go po raz pierwszy jakiś tydzień-półtora tygodnia temu, jeśli mnie słuch i pamieć nie myli - autko od nowości nie wydawało takiego akurat hałasu.

O co dokładnie chodzi: hałas w postaci wyraźnego (dla mnie), jednostajnego terkotania pojawia się, gdy samochód stoi na luzie lub biegu z wciśnietym sprzęgłem i silnik jest na najniższych obrotach. Po delikatnym wciśnięciu gazu i wzrostu prędkości silnika nawet o 100rpm hałas zanika, by powrócić gdy schodzi znowu z obrotami do minimum. Radio wyłączone, nawiew off, terkotanie czasem słychać bdb na zewnątrz, ale dla mnie po wsluchiwaniu się w pomruk szkodnika przez 7tys km najlepiej słyszalne jest w środku i lokalizuję je w tylnej części przedziału pasażerskiego, poza tym na zew może zagluszać pracujący silnik.

Przeglądałem forum, znalazłem kilka wzmianek o podobnym terkocie w O1, ale w opisywanych przypadkach znikał po osiągnięciu 1800-200rpm, a w moim szkodniku zanika ZARAZ po dodaniu gazu. Może coś się poluzowalo, może jakoś dziwnie przenoszone są drgania silnika jak samochód stoi, nie jestem mechanikiem i się na tym nie znam. Przyzwyczaiłem się do pracy silnika i specyficznego odgłosu z tłumika, gdy dodaje się gazu podobno tak brzmią tsi ;p Wiem natomiast, że jeżdzę tym autem codziennie i wcześniej tego konkretnego, irytującego już hałasu nie słyszałem.

Dodam, że autko jest na gwarancji, więc pierwsze co zrobiłem po konsultacji z drugim męskim uchem w rodzinie (tata twierdzi, że może tłumik, mieliśmy podobną sytuację w fordzie fusion, drgała osłona podwozia) dałem długą do serwisu. Bardzo uprzejmy pan w serwisie nic nie słyszał (zaskoczony nie byłem), podał kilka mądrych i skomplikowanych technicznie przyczyn takiego stanu rzeczy, z tym że auto musiałoby tak działać od nowości (a wg mnie w salonie slychać było tylko silnik ) mam umówioną wizytę na wtorek, z tym że nie wiem czy w hali COKOLWIEK usłyszą..

Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek rady, nawet sugestie o co zapytać pana mechanika gdy już zacznę wykorzystywać zarezerwowany dla mnie czas. Sprawa pewnie wygląda na banalną, sam już nawet zastanawialem się czy nie przesadzam.. Ale wg mnie nowe auto ma pracować jak złoto

pozdrawiam

Komentarz

• bzik13
      Rider
      • 2009
      • 514

Podejrzewam, że pewnie masz racje. Jakiś element metalowy wpada w rezonans przy małych obrotach silnika, po zwiększeniu obrotów efekt zanika, ponieważ wyrównuje się praca silnika. Wjazd na podnośnik przy uruchomionym silniku i uważne wsłuchiwanie powinno dać Tobie i specjaliście wysokiej klasy (mechanikowi) odpowiedź. Istnieje jeszcze możliwość, że taki "efekt" daje sam silnik. Już wielu użytkowników CAXA zwróciło na to uwagę, cyt.: "silnik pracuje jak traktor".
      Zamieszczone przez Krzysiek25
      "nie rysować plastików", "nie stawać na progach", "zamykaj drzwi delikatnie, to nie jest ford"
      jeszcze Ci się chce? Ja się poddałem po 2 miesiącach.....
      Mój liftback scout

Komentarz

• Piotr AMP
        Rider
        • 2009
        • 250

Krzysiek25, mam to samo, dosłownie identyczne terkotanie od 2 miesiecy, auto ma 7 miesięcy.

Byłem w ASO już 3 razy z tym. Za każdym razem ja to słyszę już w taki sposób ze jestem pewien że serwis też usłyszy na 100% to jadę do nich, ale Panowie za krawatem nie słyszą tego wogóle, jeszcze się głupio podśmiechują, swą miną wręcz sugerując, że mam złudzenia. Jeden powiedizał wprost, że jak nie słyszą to wg. omich opisóww nie będą szukać. Poza tym już mnie szlag trafia bo auto nie kosztuje pare złotych a uśmiechnięci Panowie jak selekcjonerzy na bramce w klubie disco oddadzą auto do przeglądnięcia albo i nie, bo to muszą oni słyszeć nie klient...

Jeszcze nie wjechałem autem na kanał, ale z moich uporczywych nasłuchów wynika, że coś rezonuje w okolicach wydechu/tłumika z tyłu, a przykłądając ucho do tunelu w środku za przednimi siedzeniami, słychać to szczególnie, wykluczyłem już kratkę i pozostaje mi czekać na pogodę i próbować coś z tym zrobić.

Auto pięknie pracuje i dopoki nie osiągnie jakiejs na oko temperatury 60 st.C, to chodzi bezszelestnie, nawet na mrozie nie jest źle w pierwszych minutach pracy, natomiast pozniej jak sie rozgrzeje rozpoczyna się to terkotanie ale tylko na "wolnych obrotach", może to kwestia rozgrzania jakiegoś elemtnu i wtedy się zaczyna na tych obrotach terkotanie. Zgodnie z moim eksperymentowaniem, wystarczyłoby obroty podniesc o jakies 150 i nie byłoby nic słychać poza przyśpieszona pracą silnika no ale to bez sensu...
        Jak ktoś będzie miał rozwiązanie lub jakieś wskazówki to będę również wdzięczny za pomoc.
        Pozdrawiam
        Piotr

Komentarz

• loru
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4286
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie i dlatego kupuje się TDI, tam terkotanie silnika zagłusza wszystkie nie doróbki fabryki :szeroki_usmiech a tak poważnie to jak na kanał nie wjedziecie i nie zlokalizujecie co to wpada w rezonans a potem panom w ASO nie pokażecie palcem to oni nigdy tego nie usłyszą.
          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• dawid_tdi
            Classic
            • 2009
            • 18

Piotr z tego co piszesz to ewidentnie układ wydechowy .
            Najprawdopodobniej bedzie to izolacja termiczna . Tak jak kolega loru pisał bez kanału sie nie obejdzie , i drogiej osoby ktora bedzie wciskała gaz :P

Pozdrawiam

Komentarz

• Dycha
              Classic
              • 2009
              • 7

Krzysiek25, Piotr AMP,
              Rowniez mam takie same objawy o jakich piszecie. Samochod mam od sierpnia zeszlego roku, a terkotanie dolaczylo jakies 2 miesiace temu. I faktycznie wyglada na to, ze jest to cos na zewnatrz (uklad wydechowy?), u siebie wymontowalem foteliki dzieciece, rozlozylem siedzenia z tylu i zrodlo dzwieku nadal nie jest zidentyfikowane. Moze uda sie na forum wspolnymi silami

Pozdrawiam

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Panowie, szczerze mówiąc nie mam jeszcze wyrobionego zdania, ale może te motory tak pracują na wolnych obrotach, 2.0TSI znajomego, może nie terkocze, ale na wolnych daje jakiś taki bulgot, mi to się nawet podoba, w końcu to prawie diesel , moze jednak pracuje nieco inaczej od typowej benzyny :?:
                I może to wcale nie jest żadna usterka :roll:
                Dajcie jakieś nagrania :idea:
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• Piotr AMP
                  Rider
                  • 2009
                  • 250

szkoda, próbowałem nagrać komórką ale ale za dużo szumów niestety wokół, pewnie słaby mikrofon w komórce. Napewno tak nie ma być, poznieważ przez 9 tys km tak nie było. Jest metaliczny, tępy terkot, jeśli wogóle da się to opisać. Da się z tym żyć ale za 70 tys brutto to żadna przyjemność :|
                  Pozdrawiam
                  Piotr

Komentarz

• leszekmw
                    RS
                    • 2005
                    • 5356

dobrą metodą jest złapanie za rure wydechowa i energiczne potrząśniecie ją, jeżeli to ona ociera/uderza w coś na pewno usłyszycie :idea:
                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                    GVI 1.4TSI
                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Piotr AMP
                      Rider
                      • 2009
                      • 250

leszekmw, racja ale wole tego w tych warunkach atmosferycznych narazie nie przerabiać bo nie mam dostępu do kanału pod dachem. Próbowałem w sumie coś ruszać końcówką tłumika ale jest dosyć stabilna i nie rusza się jakoś wybitnie a ten terkot jest raczej w rejonie osi tylnych kół.
                      Pozdrawiam
                      Piotr

Komentarz

• Karpie
                        Drive
                        • 2009
                        • 53

Też to mam. Samochód ma 2,5 tys. km i dwa miesiące. Jakby to nie była benzyna, to pomyślałbym, że samochód przechodzi w tryb spalania cząstek sadzy
                        Na razie mi to jakoś nie przeszkadza, bo jest to ciche i słychać sporadycznie. Dajcie znać jak odkryjecie przyczynę.
                        1.4TSI + DSG Biała

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

na jakiej benzynie jeździcie? 95 czy 98?
                          czy ktos testował na zmianę?
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Karpie
                            Drive
                            • 2009
                            • 53

Tak jak przykazane - 95. Tak sobie sięgam pamięcią i wydaje mi się, że to terkotanie usłyszałem pierwszy raz od razu po odbiorze samochodu, tylko że u mnie bardzo rzadko się pojawia i nie myślałem o tym.
                            Sądzę, że ten objaw może występować we wszystkich O2, tylko silnik 1.4TSI jest tak zarąbiście cichy, że tylko u nas to słychać
                            1.4TSI + DSG Biała

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez Karpie
                              Tak jak przykazane - 95
                              no właśnie, ale może ktos testował na 98?
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Piotr AMP
                                Rider
                                • 2009
                                • 250

szkoda, przejachałem z dwa baki na 98, ale w związku z tym, że nie czułem szczególnych różnic nie stosuje tego paliwa. Myśli kolega że to wpływałoby akurat na takie zachowanie ? bo o ile to możliwe przy samym funkcjonowaniu silnika, to nie sądze, że wpływałoby w jakiś sposób na drażniący nas terkot

A propos zauważyłem też, dziś, że jak stoje na wolnych obrotach i "tyrkota" mi tam z tyłu, to gdy włącze ogrzewanie tylnej szyby to spadną obroty lekutko na ułame sekundy i terkotanie się wzmaga po czym wraca to swojej "normalnej" częstotliwości wraz z lekkim wzrostem obrotów - zaznaczam że u mnie to się dzieje jak silnik już się w miare rozgrzeje czyli powyżej tych ok 60 stopni, zimny samochó chodzi elegancko nie licząc tych pierwszych minut rozgrzewania gdzie normalne, że trochę głośniej pracuje.

Wychodzi, że jakiś rezonans. a tak wogóle czy wydech w 1.4 TSI jest inny niż TDI ?
                                Pozdrawiam
                                Piotr

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez Piotr AMP
                                  Myśli kolega że to wpływałoby akurat na takie zachowanie ?
                                  totalnie gdybam, ale sądząc z doswiadczenia to wcale nie musi być rezonans, hałasy w aucie jest bardzo trudno zlokalizować, a pomysł z 98 pochodzi z pewnych niezgodności co do zaleceń w kwestii stosowanego paliwa, była już o tym całkiem niedawno spora rozmowa, tutaj jej nie kontynuujemy :idea:
                                  wiec fajnie byłoby gdyby to ktos przetestował.
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Piotr AMP
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 250

Zamieszczone przez szkoda
                                    Myśli kolega że to wpływałoby akurat na takie zachowanie ?
                                    totalnie gdybam, ale sądząc z doswiadczenia to wcale nie musi być rezonans, hałasy w aucie jest bardzo trudno zlokalizować, a pomysł z 98 pochodzi z pewnych niezgodności co do zaleceń w kwestii stosowanego paliwa, była już o tym całkiem niedawno spora rozmowa, tutaj jej nie kontynuujemy :idea:
                                    wiec fajnie byłoby gdyby to ktos przetestował.
                                    No to następny bak zatankuję do pełna 98. Oczywiscie tu nie dyskutujemy o oktanach, ale jak przestanie dzięki temu terkotać, w co osobiście wątpie, to zaraz tutaj poinformuje.
                                    Mam nadzieję, że jednak znajdzie sę przyczyna bo już mamy 4 osoby z tym przypadkiem.
                                    Pozdrawiam
                                    Piotr

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

pompa paliwa :?:

nieee...to niemożliwe..
                                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Piotr AMP
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 250

Zamieszczone przez leszekmw
                                        pompa paliwa :?:

nieee...to niemożliwe..
                                        No własnie ... różnie być może ale dlatego boję się dać auto do ASO bo mi pompę nawet rozbiorą i nic nie znajdą liczę na zbiorowe doświadczenie użytkowników forum
                                        Pozdrawiam
                                        Piotr

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

No to następny bak zatankuję do pełna 98. Oczywiscie tu nie dyskutujemy o oktanach, ale jak przestanie dzięki temu terkotać, w co osobiście wątpie, to zaraz tutaj poinformuje.
                                          fajnie by było, tylko nie lej calego baku, bez sensu, zjeździj dobrze to co masz, wpuść 20 litrów i wystarczy na test, szkoda kasy, bo tu rzeczywiście powinna byc 95, ale chyba test to podstawa motoryzaji, no nie?
                                          my z kumplem bedziemy testowac w drugą mańkę zaraz :idea:
                                          a nóż widelec...

[ Dodano: Sro 10 Lut, 10 13:25 ]
                                          No własnie ... różnie być może ale dlatego boję się dać auto do ASO bo mi pompę nawet rozbiorą i nic nie znajdą liczę na zbiorowe doświadczenie użytkowników forum
                                          testuj :kciukgora
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• loyd
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 2342

Kiedyś miałem podobną sytuację ale w Corsa C (kupiłem nową). Ile to się nie najeździłem do serwisu, mechaników różnych i innych znachorów. Oczywiście nikt nic nie słyszał poza mną ....

Z czasem jak auto stawało się coraz starsze to coraz mniej mi to przeszkadzało, a teraz wogóle chyba zniknęło

Pozatym jestem w trakcie załatwiania spraw z zakupem O2 więc Corsa mi zwisa :szeroki_usmiech

Mam nadzieję, że nie będę miał tego w nowej O2.

Komentarz

• Marcinooo
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 332

Ja mam takie delikatne terkotanie od nowego.
                                              Ale drazni mnie druga sprawa. Od dwóch dni (auto ma 3400 km) ja najadę na niedużą dziurę głównie prawym tylnym kołem to słychać dziweny dźwięk - podobny do rozwalonego łącznika stabilizatora (jakby uderzenie dwóch metalolwych elementów). Wrazenie jest takie jakbym wiózł nie wiadomo co w bagażniku...
                                              Wszystko wyjąłem z bagaznika i to jest dalej...Miał ktoś takie coś?

Komentarz

• Piotr AMP
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 250

Widzę, że "czym dalej w las tym więcej drzew" z tym terkotaniem :?
                                                Pozdrawiam
                                                Piotr

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Zamieszczone przez Marcinooo
                                                  Wszystko wyjąłem z bagaznika i to jest dalej...Miał ktoś takie coś?
                                                  to nie ten topik :idea:
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...